Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Polijas prezidents uzliek veto strīdīgajai tiesu reformai
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Ziņas

    Polijas prezidents uzliek veto strīdīgajai tiesu reformai

    Varšava, 24.jūl., LETA--AFP. Polijas prezidents Andžejs Duda pirmdien uzlicis veto strīdīgajai tieslietu reformai, kas izraisījusi plašus ielu protestus un Eiropas Savienības (ES) bezprecedenta sankciju draudus.

    "Esmu nolēmis nodot atpakaļ parlamentam - tāpēc uzlikt veto - likumam par Augstāko tiesu, kā arī likumam par Tiesu varas nacionālo padomi," apliecināja prezidents.

    "Šis likums nestiprinās taisnīguma apziņu" sabiedrībā, viņš sacīja, piebilstot, ka šo lēmumu pieņēmis pēc plašām konsultācijām ar tieslietu ekspertiem.

    "Šie likumi ir jāmaina," sacīja Duda.

    Iecerētās reformas palielinātu politisko kontroli pār tiesu varu. Reformu kritiķi pārmet valdošajai konservatīvajai partijai "Likums un taisnīgums" (PiS), ka tā cenšas mazināt tiesu varas neatkarību.

    "Tam, ka ģenerālprokurors var iejaukties Augstākās tiesas darbā, nevajadzētu kļūt par daļu no mūsu tradīcijas," norādīja prezidents.

    Ģenerālprokurora funkcijas Polijā veic tieslietu ministrs, un šī izmaiņa bijusi viena no reformām, kas izraisījusi bažas par likuma varu.

    Polijas parlamenta augšpalāta sestdien atbalstīja reformas, tomēr tās vēl bija jāparaksta prezidentam.

    Pirmdienas veto daudziem bijis pārsteigums, ņemot vērā, ka Duda ir cieši saistīts ar valdošo partiju.

    PiS, kas sākusi tieslietu reformas kopš nākšanas pie varas 2015.gdā, pretestību reformām skaidro elites centieniem aizstāvēt savas privilēģijas.

    Atbilstoši pašreizējai sistēmai Augstākās tiesas kandidātus izraugās neatkarīga struktūra, kurā pamatā ir tiesneši kā arī daži politiķi.

    Tikmēr Eiropas Komisija (EK) trešdien pieprasīja Polijai apturēt pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas, piedraudot iedarbināt ES līguma 7.pantu.

    Saskaņā ar ES līguma 7.pantu varētu tikt apturētas Polijas balsstiesības ES ministru padomē, kas ir augstākā lēmumu pieņemšanas instance blokā.

    Tomēr nav skaidrs, vai EK spētu nodrošināt šī lēmuma pieņemšanai nepieciešamo visu pārējo 27 dalībvalstu, īpaši Varšavas tuvākā sabiedrotā Ungārijas, vienbalsīgu atbalstu.

    • Publicēta: 24.07.2017 14:45
    • LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Piesakies ziņām e-pastā

    Reklāma

    LETA projekti