Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Deputāti prasīs valdības atzinumus par priekšlikumiem administratīvi teritoriālās reformas pārskatīšanai
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Deputāti prasīs valdības atzinumus par priekšlikumiem administratīvi teritoriālās reformas pārskatīšanai

    Rīga, 28.maijs, LETA. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija prasīs Ministru kabineta (MK) atzinumus par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma grozījumiem uz otro lasījumu iesniegtajiem priekšlikumiem administratīvi teritoriālās reformas (ATR) pārskatīšanai.

    Komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) norādīja, ka līdz 4.jūnijam komisija gaidīs šos atzinumus no valdības. No izskatīšanas gaitas komisijā būtu atkarīgs, vai par likumprojektu Saeima galīgajā lasījumā varētu lemt 13.jūnija vai 20.jūnija sēdē, norādīja politiķis.

    Burovs atzīmēja, ka tā būtu problēma, ja Saeima visus jautājumus nepagūtu izlemt līdz 20.jūnijam, jo vasarā praktiski nebūs iespējams nodrošināt visu iesaistīto pušu dalību. Tāpat jāņem vērā, ka pašvaldību vēlēšanas ir jau pēc gada, tāpēc nebūtu atbilstoši pie kādām nozīmīgām izmaiņām sākt strādāt septembrī, skaidroja politiķis.

    Šodien komisijas sēdē deputātiem atšķīrās viedokļi, kā tālāk virzīties ar priekšlikumu izskatīšanu. Deputāts Andrejs Ceļapīters aicināja rīkoties līdzīgi kā ar kādiem viņa savulaik sniegtajiem priekšlikumiem citos jautājumos, un ar Varakļāņu pievienošanu Madonai nesaistītus rosinājumus izdalīt atsevišķi no likumprojekta un rūpīgi izskatīt citreiz.

    Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) akcentēja, ka parlamentāriešiem ir jādod iespēja pamatot savus priekšlikumus un pēc tam komisija un Saeima var pieņemt savu lēmumu. Līdzīgu viedokli pauda deputāts Māris Sprindžuks (AS).

    Sprindžuks no savas puses arī akcentēja, ka likumprojekta izskatīšanas gaitā ir jāmaina pirms dažiem gadiem veiktās ATR reformas laikā pieņemtie koruptīvie lēmumi, ar ko atsevišķu pašvaldību kontekstā esot tikusi radīta "kroplība, nejēdzība un cilvēkiem izdarīts pāri".

    Komisija šodien izskatīja apmēram desmit no kopā 97 iesniegtajiem priekšlikumiem, noraidot arī deputāta Jura Viļuma (AS) rosinājumu par plašāka Varakļānu novada izveidošanu. Viļums kritiski novērtēja, ka par šo jautājumu netiekot dots vārds Latgales nevalstiskās organizācijas pārstāvim - Burovs savā atbildē gan skaidroja, ka pārstāvis nav laikus pieteicies uz izteikšanos.

    Tāpat komisija noraidīja "Apvienotā saraksta" priekšlikumus, ka paredzētu Varakļānu novadam ļaut turpināt pastāvēt.

    Kā ziņots, izmantojot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma atvēršanu grozījumiem, Saeimas deputāti un frakcijas rosina plaši pārskatīt neseno administratīvi teritoriālo reformu un sadalīt vairākus novadus, atjaunot Babītes, Carnikavas, Ikšķiles, Ilūkstes, Kandavas un Ozolnieku novadus. Vairākus no šiem priekšlikumiem iesnieguši Zaļo un zemnieku savienības un opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" deputāti.

    Sākotnēji Saeimā skatāmie likuma grozījumi paredzēja tikai vienu izmaiņu - sen plānoto Varakļānu un Madonas novadu savienošanu, taču gan valdošās koalīcijas, gan opozīcijas atsevišķi politiskie spēki ir izrādījuši vēlmi veikt daudz plašāku pēdējās administratīvi teritoriālās reformas pārskatīšanu, piemēram, atsakoties no lielo pilsētu savienošanas ar tuvējiem novadiem un sadalot virkni pavisam nesen izveidoto novadu.

    • Publicēta: 28.05.2024 15:37
    • Ainārs Leijējs, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 1. Oktobris 18:31

    7 °C
    • Vējš: 2.57 m/s
    • Vēja virziens: Z
    • Atmosfēras spiediens: 1019 hPa
    • Relatīvais mitrums: 88%
    • Smidzina

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā