Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Spriedīs par pašvaldību referendumu ieviešanas atlikšanu līdz 2026.gadam
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Spriedīs par pašvaldību referendumu ieviešanas atlikšanu līdz 2026.gadam

    Rīga, 30.okt., LETA. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) un nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvjiem spriedīs par ieceri pašvaldību referendumu ieviešanu atlikt līdz pat 2026.gadam.

    Komisijas tikšanās ar CVK un NVO pārstāvjiem par Vēlētāju reģistra likuma un Vietējo pašvaldību referendumu likuma normām paredzēta plkst.10 daļēji attālināti Jēkaba ielā 16, 308.telpā.

    Pašvaldību referendumu ieviešanu varētu atlikt līdz 2026.gadam, šāda iespēja iepriekš izskanēja Valsts komisijas sēdē. Komisijas priekšsēdētājs, ārpus frakciju deputāts Oļegs Burovs (GKR) norādījis, ka paralēli virzībai uz referendumu ieviešanu jau tagad pastāv arī citas iespējas sabiedrības iesaistei, piemēram, iedzīvotāju kolektīvie iesniegumi, ko iesniegt izskatīšanai pašvaldības domē.

    Taču, lai reaģētu uz NVO bažām par referendumu ieviešanas atlikšanu šodien plānota plašāka diskusija.

    Vietējos referendumus sākotnēji bija plānots ieviest 2024.gadā, taču tam pašlaik nav izveidota nepieciešamā elektroniskā sistēma.

    Komisija vasarā pēc Iekšlietu ministrijas un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšlikuma nolēma līdz 2025.gada augustam atlikt elektroniskās sistēmas izmantošanu pašvaldību referendumiem. Šāds lēmums pieņemts ņemot vērā naudas trūkumu, kā arī vēl ilgo laiku, kas nepieciešams attiecīgā elektroniskā vēlētāju reģistra sistēmas darbības nodrošināšanai.

    Jau vēstīts, ka CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte arī apstiprinājusi LETA iepriekš jau vēstīto informāciju, ka pašvaldību referendumus plānots iesviest no 2026.gada.

    CVK vadītāja skaidroja, ka kontekstā ar referendumu sākotnēji plānoto ieviešanu 2024.gadu nebūs daudz zaudēts attiecībā uz rosinājumu atlaist pašvaldības domi - ņemot vērā, ka to likums neļauj veikt noteiktu laiku pirms un pēc 2025.gadā gaidāmajām vēlēšanām.

    Saulīte arī vērsa uzmanību, ka referendumu ideja tapusi pirms apmēram desmit gadiem. Savukārt pašlaik situācija ir mainījusies un jaunajā Pašvaldību likumā kopā 2023.gada sākuma ir paredzētas vairākas citas iespējas sabiedrībai iesaistīties pašvaldības darbā, kas nebija pieejamas pagātnē, kad vēl tikai notika diskusija par referendumu iespējas ieviešanu.

    Reizē CVK vadītāja apliecināja, ka izprot NVO bažas par to, ka pašvaldību referendumi nebūs iespējami no nākamā gada.

    • Publicēta: 30.10.2023 01:28
    • Ainārs Leijējs, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 2. Oktobris 05:29

    7 °C
    • Vējš: 1.03 m/s
    • Vēja virziens: Z
    • Atmosfēras spiediens: 1013 hPa
    • Relatīvais mitrums: 98%
    • Mākoņains

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā