Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

FM analizēs Rēzeknes domes iesniegto papildu pasākumu plānu pašvaldības finanšu situācijas stabilizēšanai
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    FM analizēs Rēzeknes domes iesniegto papildu pasākumu plānu pašvaldības finanšu situācijas stabilizēšanai

    Rīga, 24.okt., LETA. Finanšu ministrija (FM) analizēs Rēzeknes domes iesniegto papildu pasākumu plānu pašvaldības finanšu situācijas stabilizēšanai, aģentūrai LETA pavēstīja FM pārstāvji.

    FM ir saņēmusi Rēzeknes pašvaldības dokumentus, kas izriet no šā gada 19.oktobra domes sēdes lēmumiem par papildus veicamo pasākumu plāna pašvaldības budžeta vadības un finanšu situācijas stabilizēšanai apstiprināšanu, tostarp par aizņēmumu projektam "Rēzeknes rekreācijas centra izveide tūrisma attīstībai" 3,35 miljonu eiro apmērā.

    Patlaban FM eksperti analizē iesniegtos dokumentus. Pēc dokumentu izvērtēšanas ar secinājumiem tiks iepazīstināta Pašvaldību finanšu stabilizācijas pieteikumu izskatīšanas un finanšu stabilizācijas projektu saskaņošanas pastāvīgā komisija, kas pieņems turpmākos lēmumus.

    Šogad 12.oktobra komisijas sēdē tika lemts par tālākajām iespējamām darbībām finanšu situācijas sakārtošanai, kas ļautu Rēzeknei atrisināt maksātspējas problēmas. Komisijas locekļi ir pārliecināti, ka tālākā situācijas risināšana ir iespējama tikai tad, ja pašvaldība būtiski uzlabo finanšu vadības un budžeta plānošanas procesu ilgtermiņā, kā arī pārskata pašvaldības finanšu vadības un uzskaites sistēmas pārvaldību, norāda FM pārstāvji.

    Ja pašvaldība nav gatava konstruktīvi sadarboties un veikt pasākumus finanšu situācijas uzlabošanai, finanšu ministrs atbilstoši normatīvos noteiktajam var pieņemt lēmumu par stabilizācijas procesa sākšanu, skaidro FM pārstāvji.

    Jau ziņots, ka Rēzeknes pilsētas dome 19.oktobrī apstiprināja papildu veicamo pasākumu plānu pašvaldības budžeta vadības un finanšu situācijas stabilizēšanai.

    Ņemot vērā FM priekšlikumus, ir tapis plāns, kas ietver apņemšanos turpināt sāktos investīciju projektus un apturēt tos projektus, kuru realizācija vēl nav sākta, kā arī nesākt jaunus projektus, kuru finansēšanas avots ir aizdevumi.

    Tāpat plānots 2023.gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārpildi novirzīt uzņemto saistību jeb parādu segšanai, izveidot sabalansētu 2024.gada budžetu, pārskatīt pašvaldības budžeta un finanšu vadības sistēmas pārvaldību, pilnveidot iekšējās kontroles sistēmu un veikt citus pasākumus.

    Sāktie projekti, kurus pašvaldība plāno turpināt vai pabeigt, ir rekreācijas centrs, bērnudārzs "Rotaļa" un pansionāta vides pieejamības projekts, kā arī kultūras nama energoefektivitātes paaugstināšana, kas vēl nav sākta, bet no Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) jau saņemts pirmais avansa maksājums 0,6 miljonu eiro apmērā.

    Iepriekš opozīcijas deputāte Ināra Groce (NA/LZP/JV/LRA/LP) norādīja, ka elektroniskajā iepirkumu sistēmā (EIS) joprojām ir aktīvs Kultūras nama pārbūves projekts par trim miljoniem eiro, kas paredz lielus pašvaldības ieguldījumus. Šis iepirkums tiks pārtraukts un izsludināts jauns.

    Jauns iepirkums vajadzīgs, jo taupības nolūkos ir samazināts veicamo darbu apjoms un pārstrādāts tehniskais projekts, samazinot projekta neattiecināmās izmaksas un pašvaldības līdzfinansējumu. Kā tika pausts domes sēdē, FM neiebilstot pret šī projekta realizāciju.

    Deputāti arī nolēma lūgt finanšu ministram mainīt Valsts kases izsniegto aizdevumu atmaksas termiņu, pārceļot 2023.gada ceturtajā ceturksnī noteikto kopējo pamatsummas 845 214 eiro samaksas termiņu uz turpmākajiem gadiem, nemainot aizdevuma līguma nosacījumus, garantējot aizdevumu līgumu saistību atmaksāšanu un paredzot saistību atmaksāšanai nepieciešamos līdzekļus pašvaldības budžetā.

    Lai sabalansētu pašvaldības 2023.gada budžetu un novērstu ievērojamu tiešo zaudējumu rašanos gadījumā, ja projekts netiks realizēts, nolemts lūgt FM izskatīt 3 349 192 eiro aizņēmuma pieteikumu un piešķirt aizņēmumu Rēzeknes rekreācijas centra izveides projektam, jo pašvaldībai var rasties būtiski zaudējumi - līgumsods 334 919 eiro apmērā.

    Ja rekreācijas centra projekts netiek pabeigts, iespējama finanšu korekcija piecu miljonu eiro apmērā, aģentūrai LETA sacīja Groce. Tas nozīmē, ka pašvaldībai būs jāšķiras no šādas summas.

    Tāpat jau vēstīts, ka Rēzeknes dome 1.septembrī pieņēma lēmumu "Par finanšu stabilizācijas pieteikumu", ar kuru tika apstiprināts arī veicamo pasākumu plāns pašvaldības finanšu situācijas stabilizēšanai. Pašvaldība nosūtīja vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un FM par finanšu stabilizācijas pieteikuma iesniegšanu, pievienojot visus nepieciešamos dokumentus.

    • Publicēta: 24.10.2023 16:30
    • Ivars Motivāns, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 2. Oktobris 05:32

    7 °C
    • Vējš: 1.03 m/s
    • Vēja virziens: Z
    • Atmosfēras spiediens: 1013 hPa
    • Relatīvais mitrums: 98%
    • Mākoņains

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā