Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Zemgalē ielu un ceļu tīrīšana no sniega norit raiti un lielākoties bez starpgadījumiem
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Zemgalē ielu un ceļu tīrīšana no sniega norit raiti un lielākoties bez starpgadījumiem

    Rīga, 11.dec., LETA. Zemgalē ielu un ceļu tīrīšana no sniega norit raiti un lielākoties bez starpgadījumiem, noskaidroja aģentūra LETA.

    Jelgavā ziemā tiek tīrītas aptuveni 360 ielas, to kopējais garums ir gandrīz 270 kilometri, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldības pārstāve Līga Klismeta.

    Pilsētā ziemas dienests asfaltēto ielu tīrīšanu veic pēc trīs izstrādātiem maršrutiem. A klases ielas jāattīra un jāapstrādā ar pretslīdes materiālu trīs stundu laikā pēc snigšanas beigām, B klases ielas jāattīra no sniega sešu līdz astoņu stundu laikā, C klases ielas jāattīra no sniega 24 stundu laikā pēc snigšanas beigām, bet D klases ielām notīrīšanas laiks nav noteikts.

    Jelgavā šogad novembrī ap 100 000 eiro izlietoti ietvju tīrīšanai, kas ir apmēram 10% no ziemas perioda ietvju tīrīšanai nepieciešamā budžeta. Savukārt transporta infrastruktūras tīrīšanai (ielu brauktuvēm, stāvlaukumiem, ielu paplašinājumiem) izlietotie 60 000 eiro ir aptuveni 28% no finansējuma ziemas dienestam.

    Jelgavas Pašvaldības policija informē, ka pilsētā ietves pašlaik tiek tīrītas rūpīgi. Pastiprināti apsekojot pilsētas ielas, pārkāpumi ielu tīrības ziņā nav konstatēti un sūdzības nav saņemtas. No 3.decembra līdz 7.decembrim 66 gadījumos konstatētas ar lāstekām apledojušas karnīzes. Preventīvas pārrunas veiktas gan ar privātmāju īpašniekiem, gan namu apsaimniekotājiem, aicinot novērst apdraudējumu.

    Dobeles novadā sniega tīrīšana pilsētās Aucē un Dobelē noritējusi salīdzinoši labi, pirmās tīrot intensīvā autotransporta kustības ielas un pēc tam pārējās. Pagastos arī sevišķu problēmu neesot bijis. Novadā ir vairāki pagasti, kur vēl sniega tīrīšana nav bijusi nepieciešama, informē pašvaldības pārstāve Līva Elarte.

    Tā kā Dobeles novadā sniega sega nav bijusi pārlieku liela, ielas un ceļi bija izbraucami visur. Par ziemas problēmām ir pāragri runāt, domā pašvaldībā, bet šonedēļ vairāk tieši pilsētās bijusi nepieciešama asfaltēto ielu kaisīšana, lai samazinātu slīdamību.

    Pašreiz Dobeles novadā ielu un novada ceļu uzturēšanai ziemas apstākļos izlietoti 3,5% no budžetā iezīmētas summas, bet šie dati ir tikai par novembri, un visi rēķini un akti vēl neesot iesniegti. Sodi par sniega netīrīšanu neesot uzlikti.

    Tukuma novadā ar infrastruktūras uzturēšanu šoziem veicoties labi, pauž pašvaldības pārstāve Sintija Zekunde. Ceļi tiekot tīrīti savlaicīgi un ir izbraucami. Aptuvenās izmaksu aplēses par novembri, kurās ietilpst gan ceļu, gan ietvju tīrīšana un sniega izvešana no pilsētas, ir 30 000 eiro.

    Pirms soda piemērošanas nenotīrīto īpašumu īpašniekiem tiek izsūtīts brīdinājums, pēc kura saņemšanas īpašums arī tiekot sakārtots. Šogad Tukuma novadā līdz šim ir sākta tikai viena administratīvā pārkāpuma lieta, kur īpašnieks nav reaģējis uz brīdinājumu.

    Tikmēr Aizkraukles novadā šī ziemas sezona īpaši neatšķiras no citām sniegotām ziemas sezonām - ielas un ceļi tiek tīrīti prioritārā secībā atbilstoši noteiktajām ceļu uzturēšanas klasēm visā novada teritorijā, skaidro pašvaldības pārstāve Evija Vectirāne.

    "Pīķa" stundās no pašvaldības puses ceļu tīrīšanā ir iesaistītas līdz 16 dažāda izmēra un jaudas tehnikas vienības, galvenokārt mazpilsētās un pagastu centros. Lauku ceļus ārpus apdzīvotām vietām šķūrē lielākoties ārpakalpojuma uzņēmumi, kuri izraudzīti iepirkumā.

    Kopš pagājušā gada ziemas sākuma Aizkraukles novada pašvaldībā atsevišķām iedzīvotāju grupām - daudzbērnu ģimenēm, vientuļiem senioriem un personām ar invaliditāti - iespējams vērsties pašvaldībā ar iesniegumu un saņemt sniega tīrīšanas pakalpojumu, pašvaldība iztīrīs pie mājas piebraucamo ceļu. Šogad šo atbalsta iespēju aktīvi izmanto salīdzinoši daudz iedzīvotāju visā novadā. Kopumā tādu ģimeņu ir vairāki desmiti.

    Diemžēl raksturīga problēma šogad esot pašvaldībai piederošās tehnikas lūšana - tā lielākoties ir jau krietni kalpojusi un nu rodas nepieciešamība pēc remonta. Šādās situācijās sniega tīrīšana ir nedaudz lēnāka, taču pateicoties pašvaldības komunālās nozares darbiniekiem - ķibeles tiekot novērstas iespējami ātri.

    Izaicinājums ir arī tajās vietās, kur sniega tīrīšanu veic ārpakalpojumā - iepirkuma rezultātā daudzviet ceļus jāšķūrē vienam uzņēmumam, kas arī nedaudz palēnina darbu izpildes tempu.

    Tā kā Aizkraukles novadā ziemas sākums padevies sniegots, kopumā ir iztērēti aptuveni 30% līdz 40% no šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem. Tomēr jāatzīst, ka dažviet šajā gadā novērotā straujā cenu kāpuma par pakalpojumu dēļ ir iztērēti gandrīz visa sniega tīrīšanai atvēlētā nauda, pauž Vectirāne.

    • Publicēta: 11.12.2023 16:15
    • Guna Vilnīte, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 1. Oktobris 22:32

    6 °C
    • Vējš: 2.06 m/s
    • Vēja virziens: ZZA
    • Atmosfēras spiediens: 1017 hPa
    • Relatīvais mitrums: 94%
    • Smidzina

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā