Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Saeimas priekšsēdētāja: Latvijā jāattīsta patvertņu nodrošinājums un iedzīvotāju informēšana par rīcību apdraudējuma gadījumā
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Saeimas priekšsēdētāja: Latvijā jāattīsta patvertņu nodrošinājums un iedzīvotāju informēšana par rīcību apdraudējuma gadījumā

    Rīga, 20.marts, LETA. Civilās aizsardzības jomā svarīgi strādāt gan pie patvertņu nodrošināšanas, gan arī iedzīvotāju informēšanas par rīcību apdraudējuma gadījumā, pauž Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

    "Sabiedrībā pieaug spriedze, ko rada neziņa par nākotni, par iespējamo rīcību apdraudējuma gadījumā. Politiķiem, atbildīgajiem ministriem un nozares speciālistiem ir jādara viss iespējamais, lai civilā aizsardzība kļūtu par mūsu kopīgo prioritāti. Informatīvais un skaidrojošais darbs ir mazākais, ko varam darīt šajā jomā," par Mieriņas pozīciju aģentūru LETA informēja deputātes palīdze Paula Salmiņa.

    Saeimas priekšsēdētāja reģionālās vizītes laikā apmeklēja Daugavpils reģionālās slimnīcas teritorijā esošo patvertni, kas pašlaik tiek izmantota arhīva vajadzībām. Mieriņa atzīmē, ka, lai gan telpas būtiski jāpielāgo, lai ārkārtas apstākļos tās varētu izmantot slimnīcas personāls un pacienti, tas ir labs piemērs telpu izmantošanai dažādiem nolūkiem, demonstrējot elastīgu un resursu ziņā efektīvu infrastruktūras pārvaldību slimnīcas vajadzībām.

    Nesenā vizītē Somijā Saeimas priekšsēdētāja apmeklējusi vienu no Helsinkos esošajām patvertnēm, kuras ikdienā tiek izmantotas kā sporta zāles, publiskās slidotavas un citām vajadzībām. Savukārt ārkārtas situācijā tās viegli transformējamas, lai tās lietotu atbilstoši mērķim.

    "Šāda pieeja ir ne vien atbildīga saimniekošana, bet arī atbildīga resursu izmantošana. Patvertņu uzturēšana prasa papildu līdzekļus, tomēr, ja tiek paplašināta patvertņu funkcionalitāte, iedzīvotāji, pašvaldība, un valsts ir ieguvēji," norāda Mieriņa.

    "Iedzīvotāji jūtas droši, jo ne tikai zina, kur patvertnes atrodas, bet zina izvietojuma plānu, to, kur atrodas ieejas un izejas, kur pieejams ūdens. Iedzīvotāji zina arī to, ka pašiem ir jāparūpējas par saviem, kā minimums, divu dienu pārtikas krājumiem," uzmanību Somijas pieredzei vērš politiķe.

    Mieriņa arī uzsver sabiedrības informēšanas nozīmi un norāda, ka pašlaik sabiedrībā valda dažādi mīti un priekšstati, īpaši par tā saukto 72 stundu somu, tāpēc būtiski papildus patvertņu tīkla un tā tehniskā nodrošinājuma sakārtošanai, sabiedrību informēt un skaidrot, kā rīkoties ārkārtas situācijās.

    "Jāsaprot, ka ar somu, kurā salikts viss nepieciešamais būs par maz. Ikvienam iedzīvotājam jābūt skaidram plānam, kas tiks darīts krīzes situācijā. Tas vienlaikus ietver arī rezerves pārtikas un ūdens krājumus, medikamentus, bet ne tikai," atzīmē Saeimas priekšsēdētāja.

    Politiķe akcentē, ka jāizvērš skaidrojošo darbu, lai nodrošinātu sabiedrības informētību, kas iedzīvotājiem arī ļautu justies drošāk.

    "Vienlaikus tas veicinātu sabiedrības izpratni un gatavību krīzes situācijām. Tas ne vienmēr nozīmē ārēju apdraudējumu, mums jābūt gataviem arī postošiem laikapstākļiem, kas novērojami aizvien biežāk - plūdi, vētras, lietavas un pat krusa," skaidro Mieriņa.

    • Publicēta: 20.03.2024 16:07
    • Ainārs Leijējs, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 1. Oktobris 20:39

    7 °C
    • Vējš: 2.57 m/s
    • Vēja virziens: ZZA
    • Atmosfēras spiediens: 1018 hPa
    • Relatīvais mitrums: 89%
    • Smidzina

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā