Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Atbalstu nesaņem deputātu priekšlikumi par minimālo iedzīvotāju skaitu novadā
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Atbalstu nesaņem deputātu priekšlikumi par minimālo iedzīvotāju skaitu novadā

    Rīga, 5.jūn., LETA. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien neatbalstīja priekšlikumus grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā par minimālā iedzīvotāju skaita novadā noteikšanu.

    Atbalstu nesaņēma deputāta Māra Sprindžuka (AS) rosinājums noteikt, ka lielo pilsētu pašvaldības teritorijā ir ne mazāk kā 20 000 patstāvīgo iedzīvotāju, un ka novada teritorijā ir ne mazāk kā 7000 patstāvīgo iedzīvotāju.

    Tāpat komisijas vairākums neatbalstīja Saeimas priekšsēdētājas Daigas Mieriņas (ZZS) priekšlikumu, kas cita starpā būtu paredzējis, ka jaunveidojamai novada pašvaldībai deklarēto iedzīvotāju skaitam jābūt vismaz 8000.

    Vēl pirms diskusijas par konkrētajiem priekšlikumiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietniece Ilze Oša norādīja, ka grozījumu priekšlikumā piedāvājumam jauniem pašvaldību kritērijiem nav veikts ekonomikas izvērtējums. Oša vērsa uzmanību, ka, iepriekš veicot administratīvi teritoriālo reformu (ATR), kritēriji tika veidoti, tajā skaitā raugoties, pie cik liela minimālā iedzīvotāju skaita pašvaldībai būs tik liels budžets, lai tā varētu izpildīt savas funkcijas.

    Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vecākais padomnieks Māris Pūķis vaicāja, vai VARAM un valdība ņēmusi vērā, ka vairs nav 2019.gads, kad tika sākts veidot ATR pēc tā laika kritērijiem, un ka tad bija ļoti atšķirīga situācija. Pēc tam tikusi samazināta pašvaldību ienākumu daļa, kā arī notikušas citas izmaiņas, vērsa uzmanību LPS pārstāvis.

    Deputāts Gatis Liepiņš (JV) vaicāja par to, cik ļoti Pūķis ar savu redzējumu pārstāv visas pašvaldības vai arī drīzāk pauž personisko viedokli. Pūķis savā atbildē skaidroja LPS darbinieku pienākumu aizstāvēt pašvaldību intereses un iekšējo LPS vienošanos par šo interešu pārstāvēšanu.

    Oša atbildē LPS pārstāvim norādīja, ka deputāti nav snieguši pamatojumu ar aprēķiniem, kāpēc būtu pamats tagad noteikt, ka pašvaldībā var būt 7000 vai 8000 iedzīvotāju.

    VARAM valsts sekretāra vietniece akcentēja, ka, pēc ATR veikšanas runājot ar pašvaldībām, ir noskaidrojies, ka daļa no iepriekšējiem mazajiem novadiem ne vienmēr veica visas funkcijas, ko pašvaldībām uzliek likums. Tagad lielajos novados šīs lietas tiek kārtotas, lai nodrošinātu likumā noteikto funkciju veikšanu.

    Deputāts Māris Sprindžuks (AS) gan norādīja, ka iepriekš ATR esot veikta ar domu, ka pašvaldībā būtu jābūt vismaz 10 000 iedzīvotāju, taču tagad tam neatbilstot Valkas novads un Saulkrastu novads, tāpat arī Līvānu novads drīz varot neatbilst šādai pieejai. Sprindžuks akcentēja, ka valdība nav sadzirdējusi daļas deputātu aicinājumu likumā noteikt skaidrus kritērijus pašvaldībām.

    Savukārt deputāts Uģis Mitrevics (NA) oponēja kolēģim un uzsvēra, ka deputāti "piecās minūtēs" nevar izlemt par to, kādus kritērijus noteikt, un ka tam nepieciešams krietni ilgāks laiks. Līdzīgi arī parlamentārietis Ģirts Valdis Kristovskis (JV) pauda, ka jābūt aprēķiniem, kas pamato konkrētu kritēriju noteikšanu.

    • Publicēta: 05.06.2024 11:40
    • Ainārs Leijējs, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 1. Oktobris 16:42

    10 °C
    • Vējš: 3.6 m/s
    • Vēja virziens: ZA
    • Atmosfēras spiediens: 1020 hPa
    • Relatīvais mitrums: 69%
    • Smidzina

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā