Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Atkārtotai izskatīšanai nodod tiesvedību par mazākuma deputātu tiesību jautājumiem Ventspils domē
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Atkārtotai izskatīšanai nodod tiesvedību par mazākuma deputātu tiesību jautājumiem Ventspils domē

    Rīga, 3.maijs, LETA. Augstākā tiesa jeb Senāts atkārtotai izskatīšanai nodevis tiesvedību par mazākuma deputātu tiesību jautājumiem Ventspils domē.

    Līdz ar to atcelts Administratīvās apgabaltiesas 2022.gadā pieņemtais spriedums noraidīt Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputātu pieteikumu par pienākuma uzlikšanu Ventspils pilsētas domei komisijas, padomes un darba grupas veidot, nodrošinot pieteicējiem iespēju būt tajās pārstāvētiem atbilstoši proporcionalitātes principam.

    Līdzīgi 2021.gadā šajā lietā AT atcēla citu iesniedzējiem nelabvēlīgu Apgabaltiesas tiesas spriedumu.

    Kā aģentūru LETA informēja Saeimas deputāta Ģirta Valda Kristovska (JV) pārstāve Alma Eihentāle, Senāts atcēlis Administratīvās apgabaltiesas 2022.gada spriedumu, kas attaisnoja Ventspils pilsētas domes rīcību liedzot 2017.- 2021.gada deputātu sasaukuma mazākuma deputātiem Ģirtam Valdim Kristovskim, Dacei Kornai, Aivim Landmanim un Ivaram Landmanim pilnvērtīgu dalību domes darbā.

    Kristovska pārstāvju redzējumā Senāta lēmums nozīmējot, ka minēto mazākuma deputātu neiekļaušana domes veidoto komisiju, padomju un darba grupu darbā, konstitucionālā proporcionālas pārstāvības principa ignorēšana, informācijas liegšana, ir prettiesiska Ventspils pilsētas domes rīcība.

    Kā atstāsta deputāta pārstāvji, apgabaltiesa nav vispusīgi un pilnīgi novērtējusi lietas apstākļus, nav pietiekami vērtējusi līdzpieteicēju kā opozīcijas deputātu tiesību aizskārumu, ir nepamatoti noraidījusi līdzpieteicēju pierādījumus par Ventspils pilsētas pašvaldības domes praktizēto deputātu mazākuma Kristovska, Kornas, Landmaņa un Landmaņa brīvās pārstāvniecības mandāta, to pilnvērtīgas darbības prettiesisku ierobežošanu.

    Kristovskis pozitīvi vērtē Senāta spriedumu, reizē vēršot vērību, uz to, ka lietas iztiesāšana turpinās gandrīz sešus gadus. Deputāts norāda, ka šī administratīvā tiesas lieta jau vairākas reizes esot skatīta Senātā un rajona tiesā un tagad kārtējo reizi nonāk atpakaļ administratīvajā apgabaltiesā.

    Senāta līdzšinējie spriedumi joprojām nav pielikuši punktu lietas iztiesāšanai, norāda politiķis. Daļa no diskriminētajiem Ventspils pilsētas domes 2017.- 2021.gada sasaukuma mazākuma deputātiem nav pārstāvēti pašreizējā domē.

    "Lietas trešā atgriešana administratīvajā apgabaltiesā uzrāda satraucošu Latvijas valsts problēmu, proti, tās tiesībaizsardzības sistēmas nespēju saprātīgā laika termiņā novērst un pārtraukt prettiesisku mazākuma deputātu diskrimināciju, godīgu vēlēšanu sistēmas diskreditāciju, ko gadu desmitiem praktizē Ventspils pilsētas pašvaldība un tās dome," akcentē Kristovskis norādot, ka deputātiem nodarītais morālais un finansiālais kaitējums joprojām nav novērsts un ka antikonstitucionālā mazākuma deputātu diskriminācija Ventspilī joprojām turpinās.

    Kristovskis norāda, ka kopā ar citiem tā laika domes deputātiem viņš 2018.gadā vērsās administratīvajā tiesā, lūdzot atcelt Ventspils pilsētas domes prettiesisko 2017.gada lēmumu, kas liegusi minēto mazākuma deputātu pilnvērtīgu līdzdalību Ventspils pilsētas domes un pašvaldības darbā.

    "Minētais prettiesiskais Ventspils pilsētas domes 2017.gada lēmums trīs no iepriekš minētajiem deputātiem neiekļāva nevienā no pašvaldības domes tolaik veidotajām 28 komisijām un padomēm," skaidro politiķis.

    Tomēr neskatoties Senāta atkārtotiem lēmumiem, mazākuma deputāts Aivis Landmanis arī pašreizējā Ventspils pilsētas pašvaldības domes deputātu sasaukuma laikā nav iekļauts nevienā no pašreiz izveidotajām 19 komisijām, pauž Kristovska pārstāvji.

    Kristovskis sagatavojis priekšlikumus grozījumiem Pašvaldību likumā, lai nostiprinātu pašvaldības mazākuma deputātu tiesības līdzdarboties domes veidotās komisijās un padomēs, nepieļautu mazākuma deputātu diskrimināciju atsevišķās pašvaldības.

    • Publicēta: 03.05.2024 10:58
    • Ainārs Leijējs, LETA
    • Kristaps Ūgainis, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 1. Oktobris 18:45

    7 °C
    • Vējš: 2.57 m/s
    • Vēja virziens: Z
    • Atmosfēras spiediens: 1019 hPa
    • Relatīvais mitrums: 88%
    • Smidzina

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā