Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

ZZS joprojām skeptiska par Rēzeknes pilsētas domes atlaišanu un gaida papildu pamatojumu
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    ZZS joprojām skeptiska par Rēzeknes pilsētas domes atlaišanu un gaida papildu pamatojumu

    Rīga, 22.maijs, LETA. Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) saglabā skeptisku pozīciju par Rēzeknes pilsētas domes atlaišanu, jo uzskata, ka atbildīgajām ministrijām jāsniedz papildu pamatojums.

    Saeima pašlaik vērtē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto likumprojektu Rēzeknes pilsētas domes atlaišanai. Kā aģentūrai LETA stāstīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis, ZZS vēl nav saņēmusi iepriekš lūgtos rakstiskos papildu pamatojumus no VARAM un Tieslietu ministrijas (TM).

    Politiķis šo kavēšanos izprotot, jo dokumentu sagatavošana tik nopietnā un sarežģītā jautājumā prasa laiku. Rokpelnis pieļāva, ka ZZS frakcija tos varētu saņemt šodien vai rīt, kad Saeimai plānota visai piepildīta darba kārtība. Līdz tiktu nonākts pie jautājuma skatīšanas, deputāti pagūtu iepazīties ar šiem materiāliem un pieņemt lēmumu.

    Ja papildu pamatojuma saturs ZZS parlamentāriešus nepārliecinās, tad partiju apvienība nevarēšot atbalstīt Rēzeknes domes atlaišanas likumprojektu, norādīja frakcijas vadītājs. Vaicāts, vai pieļauj likumprojekta atbalstīšanu ar opozīcijas balsīm, Rokpelnis izteicās, ka ZZS neesot "jūtīgi pret to", turklāt pašlaik runa ir tikai par balsojumu pirmajā lasījumā.

    Jau vēstīts, ka ZZS politiķi ir pauduši vērtējumu, ka sākotnējā likumprojekta redakcijā neesot atbilstošs juridiskais pamatojums, tāpēc partiju apvienība nevar atbalstīt šādu lēmumu saistībā ar ierobežojumiem pašvaldībai.

    Kā ziņots, attiecīgais likumprojekts Saeimā par Rēzeknes domes atlaišanu virzīts, ņemot vērā, ka tā ir pieļāvusi "Likuma par budžetu un finanšu vadību", likuma "Par pašvaldību budžetiem" un Pašvaldību likuma pārkāpumus, nenodrošinot likumos noteikto funkciju izpildi un neievērojot valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses.

    Jau vēstīts, ka iepriekšējā Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča ("Kopā Latvijai") vadībā pilsēta nonāca smagās ekonomiskās grūtībās, vairs nespējot pildīt savas finanšu saistības. 2023.gada rudenī Rēzeknes pilsētā tika konstatēti finanšu pārkāpumi, kas noveda pie nespējas segt finanšu saistības. Šādos apstākļos vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Bartaševiču atstādināja no amata. Viņš savu atstādināšanu ir apstrīdējis tiesā.

    Rēzeknes domes priekšsēdētājs tika atstādināts par būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem, vadot domes darbu un atbildot par pašvaldības budžeta izpildes procesa organizāciju un vadību. Attiecīgie pārkāpumi, kā arī tas, ka domes priekšsēdētājs nav sniedzis faktos balstītu, patiesu, salīdzināmu, saprotamu un pilnīgu informāciju par pašvaldības finansiālo stāvokli un par pašvaldības budžeta sagatavošanu un izpildi, apliecinājuši domes priekšsēdētāja nespēju pildīt savus pienākumus.

    "Kopā Latvijai" sākotnēji centās panākt Rēzeknes domes atlaišanu un ārkārtas vēlēšanas, taču no valdības puses attiecīgi soļi nesekoja, tā vietā faktiski piespiežot Rēzeknes domes valdošo koalīciju tomēr pieņemt sabalansētu 2024.gada budžetu un ievēlēt jaunu domes priekšsēdētāju.

    • Publicēta: 22.05.2024 16:06
    • Ainārs Leijējs, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 1. Oktobris 18:33

    7 °C
    • Vējš: 2.57 m/s
    • Vēja virziens: Z
    • Atmosfēras spiediens: 1019 hPa
    • Relatīvais mitrums: 88%
    • Smidzina

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā