Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

LLPA aicina pārskatīt plānotās nodokļu izmaiņas un to ietekmi uz pašvaldību budžetiem
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    LLPA aicina pārskatīt plānotās nodokļu izmaiņas un to ietekmi uz pašvaldību budžetiem

    Rīga, 26.sept., LETA. Latvijas Lielo pilsētu asociācija aicina valdību pārskatīt plānotās nodokļu izmaiņas un to ietekmi uz pašvaldību budžetiem, par to aģentūru LETA pēc vakardienas tikšanās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) informēja LLPA.

    Pašvaldību vadītāji uzsvēra, ka pēdējo gadu laikā pieņemtās nodokļu politikas izmaiņas būtiski samazinājušas pašvaldību budžetu nodokļu ieņēmumus. Arī plānotās nodokļu politikas izmaiņas atstās negatīvu ietekmi uz pašvaldību budžetiem.

    Tā rezultātā var būt apdraudēta pašvaldību autonomo funkciju nodrošināšana un uzņemto saistību izpilde, nerunājot par jaunu attīstības projektu īstenošanu, akcentē organizācijā.

    Tikšanās laikā LLPA norādīja, ka pašvaldībām piekritīgā nodokļu ieņēmumu daļa ir būtiski samazinājusies no 20,7% 2019.gadā līdz 16,2% 2024.gadā.

    Kopš 2021.gada, kad tika veikta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu pārdale par labu valsts budžetam, pašvaldību nodokļu ieņēmumu pieauguma temps esot būtiski zemāks par nodokļu ieņēmumu pieaugumu valsts budžetā. Turklāt tas nesedzot pat inflācijas pieaugumu, tādējādi radot papildu slogu pašvaldību budžetiem, skaidro LLPA.

    Tikšanās laikā Ministru prezidente apstiprināja, ka arī turpmākajos gados valsts paredz sniegt pašvaldībām speciālu dotāciju, lai kompensētu IIN ieņēmumu samazinājumu. Taču pieredze liecinot, ka šī dotācija līdz šim ik gadu esot sarukusi un nodokļu ieņēmumu samazinājums netika kompensēts, informēja LLPA.

    Vienlaikus LLPA uzsvēra, ka pašvaldību budžetiem arī turpmāk būtu jāsaņem arī attiecīgo nodokļu ieņēmumu pārpildes, kas pēc plānotajām nodokļu izmaiņām, vairs netiek paredzēts. Pašvaldību vadītāju ieskatā nodokļu pārpildes novirzīšana no pašvaldību uz valsts budžetu nav pieļaujama.

    Tāpat LLPA sarunās norādīja, ka papildu finanšu slogu pašvaldību budžetiem veido jaunās funkcijas, kas nākušas klāt bez attiecīga papildu finansējuma no valsts puses, piemēram, pašvaldības policijas izveide, atskurbtuvju iekārtošana un to uzturēšana. 

    Arī sociālo pabalstu palielināšana, deinstitucionalizācijas projekti un minimālās algas pieaugums radījis būtisku papildu slogu pašvaldības budžetam. Tāpat problēmas rada procentu maksājumu un apkalpošanas maksas pieaugums uzņemtajām saistībām dažādiem attīstības projektiem.

    Tas viss radījis papildu izdevumus, kuru finansēšanas avots pašvaldībām jārod savos budžetos.

    LLPA biedri ir desmit lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils, kā arī Valmieras, Jēkabpils un Ogres novada pašvaldības.

    • Publicēta: 26.09.2024 16:49
    • Mārtiņš Kalaus, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 1. Oktobris 16:24

    10 °C
    • Vējš: 4.63 m/s
    • Vēja virziens: ZA
    • Atmosfēras spiediens: 1021 hPa
    • Relatīvais mitrums: 69%
    • Smidzina

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā