Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Eiropas pilsētu un reģionu alianse sniedz ieteikumus Ukrainas atjaunošanai
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Eiropas pilsētu un reģionu alianse sniedz ieteikumus Ukrainas atjaunošanai

    Monsa (Beļģija), 20.marts, LETA.  Eiropas Pilsētu un reģionu alianse Ukrainas atjaunošanai aicinājusi īstenot decentralizētu pieeju Ukrainas atjaunošanai un atveseļošanai, sniedzot Ukrainas reģionālajām un vietējām pašvaldībām intensīvu atbalstu, lai tās varētu uzņemties nozīmīgu lomu šajā procesā.

    Ieteikumu kopums, ko kopīgi izstrādājuši Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas reģioni un pilsētas un to asociācijas, kā arī Eiropas Padomes kongress, tika prezentēts šonedēļ Beļģijas pilsētā Monsā notikušajā Eiropas Reģionu un pilsētu samitā.

    Šie ieteikumi tika iesniegti Ukrainas kopienu, teritoriju un infrastruktūras attīstības ministra vietniecei Oleksandrai Azarhinai un Vācijas īpašajam sūtnim Ukrainas pārvaldes modernizācijas jautājumos Georgam Milbratam, kurš pārstāvēja Vācijas ekonomiskās sadarbības un attīstības ministri Svenju Šulci.

    Jūnijā Vācijā notiks ikgadējā Ukrainas atjanošanas konference, kurā ES, G7 valstis un citi Ukrainas atbalstītāji koordinē savu finansiālo un praktisko atbalstu Ukrainas atjaunošanai.

    Eiropas pilsētu un reģionu alianses 17 ieteikumi Ukrainas atjaunošanai tika publicēti trīs nedēļas pēc tam, kad ES pabeidza izstrādāt četru gadu finansiālā un tehniskā atbalsta paketi Ukrainai.  ES norāda, ka viens no paketes nolūkiem ir atbalstīt decentralizāciju un vietējo attīstību, kā arī piešķirt vietējām iestādēm svarīgu lomu valsts atveseļošanā, atjaunošanā un modernizācijā.

    Alianses ieteikumu kopums, ar ko iepazīstināja Eiropas Reģionu komitejas priekšsēdētājs Vašku Alvešs Kordeiru, aicina Ukrainas valdību turpināt stiprināt vietējo pašpārvaldi un uzsver, ka ir nepieciešams skaidrāks ceļvedis, lai atsāktu decentralizācijas procesu, ko pārtrauca Krievijas pilna mēoga iebrukums Ukrainā 2022.gada februārī. 

    Ieteikumi arī mudina Ukrainas valdību skaidrāk definēt vietējo un reģionālo pašvaldību pilnvaras, uzdevumus, atbildību un resursus, norādot, ka tās būs sistemātiski jāiesaista atveseļošanas politikas izstrādē, plānošanā un īstenošanā.

    Eiropas Pilsētu un reģionu alianses Ukrainas atjaunošanai pieņemtajā deklarācijā aicināts īstenot decentralizāciju saskaņā ar Eiropas vietējo pašvaldību hartu, nodrošināt reģionālo attīstību, kas atbilst ES reģionālās politikas principiem, un atbalstīt Eiropas un Ukrainas pilsētu un reģionu partnerības veidošanu. 

    Visvairāk kara skartajām kopienām būtu jāsaņem prioritārs finansiāls atbalsts un aktīvi jāpalīdz tām iesaistīties programmās un attīstīt starptautiskās partnerības. Divas citas īpašas prioritātes, ko uzsver alianse, ir kara veterānu un pārvietoto personu reintegrācija, kā arī Ukrainas ekonomiski svarīgo lauku rajonu atmīnēšana un revitalizācija, norādīts deklarācijā.

    Uzstājoties tiešsaistē Eiropas Reģionu un pilsētu samitā, Ukrainas vicepremjers Oleksandrs Kubrakovs sacīja, ka Ukrainā tiek īstenota pieeja, kas attīstīs "slepeno ieroci, kas iespējams tikai demokrātiskās valstīs, proti, spēcīgu pilsonisko sabiedrību un efektīvu vietējo pašpārvaldi", pabeidzot decentralizācijas reformu, stiprinot kopienu lomu atjaunošanā un īstenojot Ukrainas reģionālās politikas "pienācīgu restartēšanu".

    Jau ziņots, ka Monsā pirmdien un otrdien notika 10.Eiropas pilsētu un reģionu samits, kurā tika prezentēts reģionu un pilsētu redzējums par Eiropas nākotni.

    Samitā piedalījās tūkstošiem reģionu gubernatoru, mēru un vietējo municipalitāšu pārstāvju, kuri kopā ar valstu valdību locekļiem, Eiropas Parlamenta, Eiropas Komisijas un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem apspriež virkni neatliekamāko problēmu, ar kurām vietējās kopienas Eiropas Savienībā saskarsies turpmākajos gados.

    Latviju Eiropas pilsētu un reģionu samitā pārstāvēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV), kā arī Rīgas domniece, Eiropas Reģionu komitejas locekle Justīne Panteļejeva (PP).

    • Publicēta: 20.03.2024 16:16
    • LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 1. Oktobris 20:30

    7 °C
    • Vējš: 2.57 m/s
    • Vēja virziens: ZZA
    • Atmosfēras spiediens: 1018 hPa
    • Relatīvais mitrums: 89%
    • Smidzina

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā