Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Izvērtē iespēju paplašināt Dobeles teritoriju
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Izvērtē iespēju paplašināt Dobeles teritoriju

    Rīga, 1.okt., LETA. Izstrādājot novada teritorijas plānojumu, tiek izvērtēta iespēja paplašināt Dobeles teritoriju, iekļaujot vairākus tuvējos ciemus, aģentūra LETA uzzināja Dobeles novada pašvaldībā.

    Dobeles novada pašvaldībā pašlaik norit darbs pie Dobeles novada teritorijas plānojuma pirmās redakcijas izstrādes. Viens no teritorijas plānojuma izstrādes uzdevumiem ir izvērtēt Dobeles novada apdzīvojuma struktūras un tās telpiskās attīstības iespējas, tai skaitā sniegt priekšlikumus Dobeles paplašināšanai, kā arī pilsētas robežas precizēšanai.

    Esošo pilsētas teritoriju plānots papildināt ar tiem ciemiem un teritorijām, kur jau tiek veidota pilsētai līdzvērtīga infrastruktūra, tajos ir blīva pilsētvidei līdzīga apbūve, kā arī tā funkcionāli saistīta ar pilsētu.

    Pašvaldībā uzskata, ka pilsētas robežu paplašināšana var piesaistīt jaunus iedzīvotājus, tostarp ģimenes un jaunos speciālistus, kas var veicināt vietējās ekonomikas attīstību. Tāpat jaunu teritoriju iekļaušana pilsētas robežās varot veicināt infrastruktūras attīstību, piemēram, ceļus, sabiedriskā transporta sistēmas.

    Domē pauž, ka tas pozitīvi ietekmēs arī ekonomikas attīstību, proti, paplašinot pilsētas robežas, var radīt jaunas komerciālās un industriālās zonas, kas veicinātu uzņēmējdarbību un darba vietu radīšanu. Pēc pievienošanas pilsētas attīstības plānošanā var ņemt vērā jaunās teritorijas, ļaujot labāk integrēt jaunas apkaimes un uzlabot dzīves kvalitāti, norāda domē. Tāpat ar pilsētas paplašināšanu varot uzlabot piekļuvi sabiedriskajiem pakalpojumiem, piemēram, izglītībai un veselības aprūpei, kas var būt īpaši svarīgi jaunizveidotajās apkaimēs.

    Ir sagatavots priekšlikums par Dobeles robežas paplašināšanu, iekļaujot Liepziedu ciemu, Ceriņu ciemu, Krimūnu pagasta lauku teritorijas daļu no apdzīvotās vietas "Parūķis".

    Savukārt pilsētas robežas grozīšanai tās dienvidrietumu pusē, pie valsts reģionālā autoceļa P103 un ziemeļrietumu pusē pie P97 kā potenciālas attīstības teritorijas varētu būt iekļaujamas Auru pagasta piepilsētas teritorijas, kas pašreizējā situācijā ir esošas lauksaimniecībā izmantojamas zemes lauku teritorijā. Kopā pilsētai pievienojamās teritorijas varētu sasniegt gandrīz 329 hektārus, liecina pašvaldības publiskotā informācija.

    Teritorijas plānojuma pirmās redakcijas izstrādes procesā secināts, ka lēmums par Dobeles robežas paplašināšanu ilgtermiņā būtu piemērotākais un veicinātu pilsētas, kā reģionālas nozīmes attīstības centra un novada administratīvā centra stiprināšanu un konkurētspējas uzlabošanu.

    Vienlaikus pašvaldība secinājusi, ka pievienotajās teritorijās pieaugs īpašumu kadastrālā vērtība un līdz ar to arī nekustamā īpašuma nodoklis. Tāpat mainās adresācija, uzņēmējiem būs jāveic pārreģistrācija Uzņēmumu reģistrā. 

    Minētajās teritorijās dzīvojošajiem un zemju īpašniekiem tiks izsūtītas vēstules ar plašāku informāciju. Tāpat tiek nodrošināta iedzīvotāju aptauja viedokļa noskaidrošanai par Dobeles robežu paplašināšanu, kas notiks 16.oktobrī, plkst.18, Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošās vidusskolas dienesta viesnīcas otrā stāva zālē. Sapulcē būs iespēja piedalīties arī attālināti.

    • Publicēta: 01.10.2024 15:22
    • Gaļina Kudrjavceva, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 1. Oktobris 20:37

    7 °C
    • Vējš: 2.57 m/s
    • Vēja virziens: ZZA
    • Atmosfēras spiediens: 1018 hPa
    • Relatīvais mitrums: 89%
    • Smidzina

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā