Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Durbes pilī atklās Tukuma muzeja izstādi "Sibīrijas vēstules"
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Durbes pilī atklās Tukuma muzeja izstādi "Sibīrijas vēstules"

    Rīga, 2.nov., LETA. Piektdien, 3.novembrī, plkst.14 Durbes pilī atklās Tukuma muzeja izstādi "Sibīrijas vēstules", kuras angļu un franču valodas versija bija skatāma Francijā, aģentūru LETA informēja Durbes pils vadītāja Ieva Trillo.

    Izstāde "Sibīrijas vēstules" izceļ gan bērza tāss simbolisko nozīmi, gan vēstuļu rakstīšanas fenomenu kā garīguma praktizēšanas veidu nebrīves apstākļos Gulaga nometnēs un nometinājuma vietās Sibīrijā (1941-1965). Šīs vēstules bija vienīgā saikne starp tuviniekiem dzimtenē un izsūtījuma vietās Krievijā. Vēlāk, pēc Otrā pasaules kara, kad papīrs bija pieejams, vēstules uz bērza tāss tuviniekiem un draugiem ieguva īpašu simbolisku nozīmi.

    Izstādē Durbes pilī skatāms bagātīgs informatīvais materiāls, kā arī vēstuļu autoriem piederējušie priekšmeti, ko deponējuši 11 Latvijas muzeji. Deportēto cilvēku personiskās lietas - pieraksti, trauki, apģērba elementi, rokdarbi un citi priekšmeti - palīdzēs iepazīt traģiskos likteņstāstus. Eksponātu vidū ir Vihorevkā darināts foto albums, Ērika Apaļā dienasgrāmata par deportācijas laiku Omskas apgabalā no 1949.gada 25.marta līdz 1956.gada 17.novembrim, kā arī latviešu dzejniekam Aleksandram Pelēcim piederoša neliela koka kastīte - čemodāns. Izstādi papildina kuratores Agritas Ozolas 2023.gadā sagatavotā grāmata "Sibīrijas vēstules", kurā ir gan vēstuļu teksti oriģinālvalodās un tulkojumā, gan vēstuļu autoru likteņstāsti un vēsturiskas fotogrāfijas.

    Tukuma muzejs sadarbībā ar citiem Sibīrijas vēstuļu glabātājiem, aktīvi nodarbojas ar vēstuļu popularizēšanu starptautiskā mērogā. Šovasar izstāde "Sibīrijas vēstules" bija apskatāma Francijā. Strasbūras universitātes nacionālajā bibliotēkā izstāde kļuva par vienu no galvenajiem Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejas šīs vasaras kultūras notikumiem, bet septembrī izstāde noslēdzās ar starptautisku konferenci. Savukārt Marsevolas klosterī izstāde pievilināja interesentus ar vairākiem latviskiem kultūras notikumiem.

    Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss ir iekļautas UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā, bet šobrīd kopā ar kolēģiem no Lietuvas un Polijas tiek gatavots pieteikums vēstuļu iekļaušanai starptautiskajā reģistrā. Tukuma muzejs ir nominācijas pieteicējs un kā reģionālais muzejs ir uzņēmies vadošo lomu.

    Savukārt 3.novembrī plkst.11, pirms izstādes atklāšanas pasākuma, Tukuma muzejs sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu organizē profesionālās pilnveides kursus "Vēstules uz bērza tāss: saglabāšanas un eksponēšanas specifika", lai paaugstinātu Latvijas muzeju krājuma glabātāju, restauratoru, mākslinieku, izstāžu iekārtotāju un citu darbinieku kompetences, kas saistītas ar tādu krājuma priekšmetu glabāšanu, konservāciju, eksponēšanu, kas izgatavoti no dabas materiāliem un ir jūtīgi pret klimata izmaiņām.

    Ieeja izstādes atklāšanas pasākumā - bez maksas. Uz pasākumu muzejs aicinājis Sibīrijā rakstīto vēstuļu uz bērza tāss autorus un adresātus vai viņu radinieki, kas uzticējuši tās muzejiem, kā arī muzeju, bibliotēku darbinieki, skolotāji un vēstures interesenti.

    Izstāde apskatāma līdz 2024.gada 3.novembrim.

    Izstādi atbalsta Tukuma novada pašvaldība, Lietuvas Okupāciju un Brīvības cīņu muzejs, kā arī Latvijas Nacionālā bibliotēka un Strasbūras nacionālā universitātes bibliotēka. Tā tapusi sadarbībā ar Latvijas pastāvīgo pārstāvniecību Eiropas Padomē, LR Vēstniecību Francijā, biedrību "Association Les Amis de l’Esparrou" (Francija) un "VIA ARS" (Latvija). Pateicoties VKKF atbalstam, izstādes dizaina koncepciju sagatavojusi SIA "Radadara" māksliniece Tatjana Raičiņeca.

    Par Durbes pili Durbes pils ir vienīgā no agrākajām Latvijas muižu kungu mājām, kur atjaunots 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta sākuma interjers un radīts priekšstats par vācbaltu kultūru. Restaurēto kungu māju ietver plašs ainavu parks ar rotondu un augstu akmens tiltu. Muzejs piedāvā izstādes, ekskursijas, klasiskās mūzikas koncertus, kā arī programmas skolēniem un īpašas kāzu programmas jaunlaulātajiem.

    • Publicēta: 02.11.2023 09:17
    • Guna Vilnīte, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 2. Oktobris 03:23

    7 °C
    • Vējš: 2.06 m/s
    • Vēja virziens: AZA
    • Atmosfēras spiediens: 1014 hPa
    • Relatīvais mitrums: 95%
    • Mākoņains

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā