Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Ukraiņu bēglēm atrast atbilstošu darbu Latvijā traucē nepietiekamas latviešu valodas zināšanas
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Ukraiņu bēglēm atrast atbilstošu darbu Latvijā traucē nepietiekamas latviešu valodas zināšanas

    Rīga, 15.nov., LETA. Viens no galvenajiem šķēršļiem ukraiņu bēglēm zināšanām un prasmēm atbilstoša darba atrašanai Latvijā ir latviešu valodas zināšanu nepietiekamība, secināts Zemgales plānošanas reģiona organizētajā fokusgrupas diskusijā ar bēglēm no Ukrainas.

    Otrdien Jelgavā Zemgales plānošanas reģiona īstenojamā projektā "CeMeWe" norisinājās pirmā fokusgrupas diskusija ar bēglēm no Ukrainas, kuras dalījās ar pieredzi nodarbinātībai Latvijā, šķēršļiem, izaicinājumiem, darba pieredzi Latvijā un Ukrainā.

    Tikšanās sākumā dalībnieces iepazīstināja ar sevi un savu Latvijā izveidoto dzīvi. Jau sarunu sākumā izskanēja, ka ļoti būtiska šīm sievietēm ir savstarpējā komunikācija, iespēja satikties, justies lietderīgām un pilnvērtīgi pavadīt laiku. Savu ikdienu un profesionālās gaitas Ukrainā bēgles atminas ar skumjām - pamestas sapņu profesijas, emocionāli aicinājumi, talanti, prasmes un arī uzņēmējdarbības plāni.

    Diskusijas dalībnieces atzina, ka bez darba un nodarbēm iztikt nevar - nepieciešama pašrealizācija, lai justos kā pilnvērtīgas personības un sabiedrības locekles. Tomēr ukrainietes atzīst, ka šobrīd mītnes zemē Latvijā ir jūtami šķēršļi, kas liedz sasniegt profesionālos mērķus. Viena no galvenajām barjerām ir valodas prasme - ar ekspreskursiem nepietiek, lai apgūtu latviešu valodu, bet bez valodas zināšanām nav iespējams strādāt savā profesijā. Līdz ar to emocionālā pašrealizācijas vajadzība tiek īstenota darbos, kas ir zemākas kvalifikācijas un nesniedz gandarījumu, kaut arī sievietēm ir izglītība, zināšanas un prasmes.

    Pildot radošo uzdevumu "Kā es redzu savu nākamo gadu", dalībnieces akcentēja vēlmi strādāt savā profesijā, atpūsties, ceļot, biežāk satikt savu partneri un ģimeni, atgriezties pie savām sirdslietām, hobijiem un aicinājumiem.

    Klātienes tikšanos ukrainietes vērtēja pozitīvi, norādot, ka vienmēr ir noderīgi satikties ar citām tautietēm, būt sabiedrībā un nejusties vienam. Šī ir iespēja ne tikai apspriest būtiskus jautājumus, bet arī uzzināt jaunas idejas, apgūt ko jaunu, aprunāties un sajust pozitīvas enerģijas lādiņu.

    Nākamās tikšanās ar sievietēm no Ukrainas Zemgalē notiks Bauskā, Dobelē un Aizkrauklē.

    Fokusgrupas diskusiju vadīja projekta eksperte, sociālo jautājumu speciāliste, psiholoģe, šobrīd arī "Starptautiskā migrācijas organizācija" (IOM Latvia) sociālās jomas koordinatore Jolanta Voita. Ar sarunu un uzdevumu palīdzību tikšanās laikā identificētas vajadzības un problēmas, uz kuru bāzes tiks radīti jauni rīki, kurus izmantot darbā ar bēglēm. Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas projekta "CeMeWe" vadošais partneris ir Laurea Lietišķo zinātņu Universitāte (Zviedrija). Projekta partneru valstīs oficiāli reģistrēti 178 000 bēgļu no Ukrainas.

    Projekta "Centrālbaltijas mentora atbalsts imigrantēm sievietēm nodarbinātības veicināšanai" (CeMeWe) mērķis ir veicināt sieviešu bēgļu nodarbinātību, samazinot sadzīviskus, sociālus, individuālus šķēršļus, ņemot vērā mērķa grupas vajadzības un pielietojot kopīgi radītas pieejas un metodes, iesaistot pašas sievietes, kā arī atbildīgās puses, tai skaitā nevalstiskās organizācijas. Tiks veikta situācijas izpēte, esošo metožu izvērtējums un jaunu metožu izmēģinājums.

    Plānotie rezultāti Zemgalē ir 40 sievietēm būtiski mazināt šķēršļus, lai iekļautos sabiedrībā un darba tirgū, 50 sievietes ir informētas vai iesaistītas kādās no aktivitātēm, NVO un pašvaldību pārstāvji, kā arī vismaz astoņi mentori apguvuši jaunas metodes darbā ar bēglēm sievietēm.

    Projekts "CeMeWe" jeb "Centrālbaltijas mentora atbalsts imigrantēm sievietēm nodarbinātības veicināšanai" tiek īstenots "Interreg" Centrālā Baltijas jūras reģiona programmā 2021.-2027.gadam. Projekta kopējais finansējums ir 1,1 miljons eiro, no kuriem programmas līdzfinansējums ir 0,9 miljoni eiro.

    • Publicēta: 15.11.2023 14:33
    • Guna Vilnīte, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 2. Oktobris 03:32

    7 °C
    • Vējš: 1.54 m/s
    • Vēja virziens: AZA
    • Atmosfēras spiediens: 1014 hPa
    • Relatīvais mitrums: 95%
    • Mākoņains

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā