Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Jelgavas novada dome izsolē mēģinās pārdot Zemgales veselības centru
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Jelgavas novada dome izsolē mēģinās pārdot Zemgales veselības centru

    Rīga, 31.okt., LETA. Jelgavas novada dome 25.oktobra sēdē nolēma mēģināt pārdot izsolē savas SIA "Zemgales veselības centrs" kapitāla daļas, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

    Pašvaldībai pieder lielākā daļa - 88,19% - no centra kapitāldaļām, kurām sākumcena pēc piesaistītā vērtētāja aplēsēm noteikta 2,56 miljoni eiro. Vērtējumu veica SIA "Interbaltija".

    Šī gada pavasarī SIA "CSE COE" un Konkurences padome tika vērtējuši pašvaldības deleģētos uzdevumus SIA "Zemgales veselības centrs" kontekstā ar sniegtajiem pakalpojumiem veselības aprūpes jomā, rekomendēja tiešo līdzdalību līdz koncesijas līguma termiņa beigām saglabāt un pēc tam kapitāldaļas atsavināt, lēmumu skaidro pašvaldībā.

    Jelgavas novada dome šī gada 29.martā lēma pēc koncesijas līguma termiņa beigām izbeigt pašvaldības tiešo līdzdalību Zemgales veselības centrā. Minētā līguma termiņš noslēgsies 2024.gada janvārī.

    Gan bijusī Jelgavas novada pašvaldība, gan bijusī Ozolnieku novada pašvaldība par SIA "Zemgales veselības centrs" kapitāldaļu īpašnieci kļuva 2009.gadā pēc rajona pašvaldības reorganizācijas. Atbilstoši 2003.gadā noslēgtajam koncesijas līgumam Jelgavas rajona pašvaldība pamatkapitālā iekļāva koncesionāra SIA "Kapitāla pārvaldes sistēmas" Zemgales veselības centrā veiktos ieguldījumus, kā rezultātā SIA "Kapitāla pārvaldes sistēmas" ieguva 11,81% "Zemgales veselības centra" kapitāla daļas, Jelgavas rajona pašvaldība - 64,89% kapitāldaļu, bet bijusī Ozolnieku novada pašvaldība - 23,3%.

    Ozolnieku novada pašvaldība sev piederošās 23,3% kapitāldaļas 2015.gadā lēma pārdot, tomēr ne pirmpirkuma tiesības, ne izsole netika realizēta, un jaunveidotā Jelgavas novada pašvaldība līdz ar pašvaldību teritoriālo reformu kā tiesību un saistību pārņēmēja kļuva arī par bijušās Ozolnieku novada pašvaldības kapitāldaļu īpašnieci. Kopš 2022.gada kapitāldaļu samērs uzņēmumā palicis nemainīgs - 88,19% pieder Jelgavas novada pašvaldībai un 11,81% - pilnsabiedrībai "PS Kapitāla pārvaldes sistēmas".

    Pērn, aktualizējot jautājumu par pašvaldības dalību kapitālsabiedrības darbībā, Jelgavas novada domes opozīcijas deputāti apšaubīja gan pamatotību, gan likumību pašvaldības noslēgtajam koncesijas līgumam un rosināja ne tikai pārvērtēt pašvaldības likumīgo dalību SIA "Zemgales veselības centrs", bet arī sākt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārbaudi kapitālsabiedrībā, lai vērtētu SIA "Zemgales veselības centra" darbību un ar pašvaldību noslēgtā koncesijas līguma atbilstību likumam.

    Savukārt pašvaldības vadība uzsver, ka, vēršoties prokuratūrā par iespējami noziedzīgiem vai iespējami krimināliem pārkāpumiem veselības centra pārvaldībā, esot saņemta atbilde, ka neesot pamata sākt pārbaudi vai rosināt kriminālprocesu saistībā ar SIA "Zemgales veselības centrs".

    SIA "Zemgales veselības centrs" pamatdarbība ir primārās un sekundārās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana. Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, SIA "Zemgales veselības centra" apgrozāmo līdzekļu apjoms laikā no 2003.gada līdz 2022.gadam ir pieaudzis vairāk nekā 10 reizes - no 72 078 eiro līdz 848 757 eiro. Uzņēmuma peļņa visā koncesijas darbības laikā, kas uz 2022.gada 30.septembri ir 1,4 miljoni eiro, nav tikusi sadalīta, bet gan uzkrāta.

    Kā LETA jau rakstīja, lēmums pārdot SIA "Zemgales veselības centrs" pašvaldībai piederošās daļas tika pieņemts jau 2019.gadā. Tolaik uzņēmuma daļas piederēja Ozolnieku novada pašvaldībai, tomēr vēlāk šis lēmums tika mainīts un pašvaldība kapitāldaļas saglabāja savā īpašumā.

    Savukārt 2022.gada 3.oktobrī Jelgavas novada domes opozīcijas deputāts Uldis Ainārs (JV) par nenotikušajām domes sēdēm un situāciju ar Zemgales Veselības centru vērsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) ar oficiālu vēstuli. Vēstulē minētas trīs ārkārtas domes sēdes, kas tika sasauktas 29.septembrī plkst.17 un plkst.17.30, un 30.septembrī pkst. 13, bet kvoruma trūkuma dēļ nenotika.

    Izsludināto, bet nenotikušo sēžu darba kārtībā bija 2003.gada 30.decembra koncesijas līguma ar "PS Kapitāla pārvaldes sistēmas" izvērtēšana.

    • Publicēta: 31.10.2023 16:50
    • Guna Vilnīte, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 2. Oktobris 03:34

    7 °C
    • Vējš: 1.54 m/s
    • Vēja virziens: AZA
    • Atmosfēras spiediens: 1014 hPa
    • Relatīvais mitrums: 95%
    • Mākoņains

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā