Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Pēc AS sarunas ar Kozlovski Tavars uzsver, ka bez valdības prioritāšu maiņas civilās aizsardzības sistēma nestrādās
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Pēc AS sarunas ar Kozlovski Tavars uzsver, ka bez valdības prioritāšu maiņas civilās aizsardzības sistēma nestrādās

    Rīga, 13.marts, LETA. Ja civilā aizsardzība nekļūs par valdības prioritāti, tad iekšlietu ministram un citiem iesaistītajiem nepietikšot resursu civilās aizsardzības sistēmas atbilstošas darbības nodrošināšanai, pēc opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas frakcijas tikšanās ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (JV) aģentūrai LETA sacīja AS frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

    Kozlovskis atsevišķā sarunā aģentūrai LETA skaidroja gan pozitīvās puses virzībā uz civilās aizsardzības sistēmas uzlabošanu, gan arī norādīja uz vajadzīgajiem uzlabojumiem pašvaldību atbildības līmenī.

    AS sarunā ar ministru akcentēja vairākus uzdevumus civilās aizsardzības sistēmas nodrošināšanai.

    Tavars no savas puses uzsvēra, ka AS bijusi atklāta saruna ar Kozlovski par valsts, tās institūciju gatavību arī militāriem apdraudējumiem civilās aizsardzības jomā. AS prasījuši informācijas pieejamību par to, kur cilvēkiem doties militāra apdraudējuma gadījumā, ko 72 stundu somas kontekstā darīt, sākot ar 73.stundu, vai visām pašvaldībām ir plāns cilvēku izmitināšanai evakuācijas gadījumā un kāda ir IeM un Aizsardzības ministrijas (AM) sadarbība.

    Opozīcijas deputāti ministrā saklausījuši gatavību risināt problēmas, ka viņš kā profesionālis tās apzinās un strādā pie laba rezultāta panākšanas. Tomēr Kozlovskis viens pats ar savu kapacitāti nevarot panākt atbilstošu rezultātu, ja valdība šo lietu nenoteiks kā pirmo prioritāti, pauda AS frakcijas vadītājs atzīmējot, ka pašlaik izskatās, ka civilā aizsardzība koalīcijai ir "nevis pirmā, bet 101.prioritāte" un valdība dzīvojot ar domu, "ka viss kārtībā".

    Tikmēr Kozlovskis - vaicāts par arī publiski izskanējušo kritiku, ka iedzīvotājiem netiek nodrošinātas vai nepietiekamā apmērā tiek sniegtas zināšanas civilās aizsardzības jomā - skaidroja, ka krīzes situācijas mēdz būt dažādas, tāpēc objektīvi nevar visiem cilvēkiem iedot zināšanas par konkrētu rīcību visos gadījumos.

    "Prognozēt noteiktu rīcību varēs tikai tad, kad konkrētais apdraudējums iestāsies," skaidroja iekšlietu ministrs, uzsverot, ka atbildīgās iestādes arī informēs, kā jārīkojas, atbilstoši krīzes veidam. Pirms pašas situācijas vēl nav zināms, vai tiešām būs jāevakuējas, savukārt evakuācijas gadījumā cilvēki par to varēs uzzināt no vairākām radio stacijām un citiem informācijas kanāliem, norādīja "Jaunās vienotības" politiķis.

    Par to, kā jārīkojas konkrētā veida krīzē iedzīvotāji tiks apziņoti ar televīzijas, radio un nepieciešamības gadījumā ārkārtas dienestu palīdzību, norāda Kozlovskis skaidrojot, ka līgumi par apziņošanu noslēgti ar vairākām televīzijām un radio stacijām.

    Tāpēc iekšlietu ministrs uzskata, ka pārāk tiek uzsvērts, ka visiem jāzinot, kā rīkoties visās iespējamām krīzēm un ka civilās aizsardzības jomā viss nav tik slikti, kā dažkārt izskan, ka sistēmā ir izveidotas arī vairākas labas lietas. Kā lietderīgu soli Kozlovskis aicina iedzīvotājus lejuplādēt 112 aplikāciju, kurā arī pieejama informācija par rīcību vairāku krīžu gadījumā.

    Kā problēmu Kozlovskis atzīmēja to, ka 11 pašvaldību civilās aizsardzības komisijās vēl nav izstrādāta, apstiprināta nepieciešamā pieeja par rīcību militāra apdraudējuma gadījumā. Visām pašvaldībām šie plāni arī būtu regulāri jāpārbauda mācībās.

    Militārs apdraudējums nesekos pēc "piecām minūtēm", kas nozīmē, ka valstij šādā gadījumā būs laiks sīkāk informēt iedzīvotājus par to, kas viņiem jādara, skaidroja iekšlietu ministrs. Viņš apstiprinoši atbildēja uz jautājumu, ka sabiedrotie laikus sniegs informāciju Latvijai mūs apdraudošu, piemēram, Krievijas militāro spēku pārvietošanās tuvāk mums gadījumā.

    Tavars no savas puses atzīmēja, ka sarunā ar Kozlovski uzsvērts, ka nepieciešama skaidrība par to, kā krīzes situācijās rīkoties pašvaldību, Saeimas deputātiem, kā arī, vai IeM un AM izvērtējušas līdzšinējās kampaņas un kādi ir būtiskākie secinājumi par cilvēku informēšanu.

    AS frakcijas vadītājs kā ļoti negatīvu faktu atzīmēja sarunā konstatēto, ka civiliedzīvotājiem pašlaik neesot pieejamas nevienas patvertnes militāra uzbrukuma gadījumā. Tāpat vienā ar civilo aizsardzību saistītā jautājumā notikusi iepirkuma rezultātu pārsūdzība, kas izsauc pusnopietnu jautājumu, kas tiktu darīts, ja iebrukumu gadījumā arī tranšeju rakšana tiktu pārsūdzēta.

    Kozlovskis gan aģentūrai LETA skaidroja, ka, neraugoties uz attiecīgo pārsūdzību iepirkuma procesā, notiek virzība uz priekšu ar šūnu apraides sistēmas uzlabošanu krīzes situācijām.

    Iekšlietu ministrs arī informēja, ka topošā Krīzes vadības centra vadītājam krīzes gadījumā plānots būt premjeram līdzīgām lemšanas tiesībām, lai varētu efektīvi rīkoties.

    Tikmēr AS plāno uz sarunu par civilās aizsardzības un militārā apdraudējuma jautājumiem aicināt arī aizsardzības ministru Andri Sprūdu (P).

    • Publicēta: 13.03.2024 18:54
    • Ainārs Leijējs, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 1. Oktobris 20:34

    7 °C
    • Vējš: 2.57 m/s
    • Vēja virziens: ZZA
    • Atmosfēras spiediens: 1018 hPa
    • Relatīvais mitrums: 89%
    • Smidzina

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā