Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Latgales pašvaldībās pirmos no sniega notīra ceļus, pa kuriem bērnus ved uz skolu
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Latgales pašvaldībās pirmos no sniega notīra ceļus, pa kuriem bērnus ved uz skolu

    Rīga, 11.dec., LETA. Latgales pašvaldībās pirmos no sniega notīra ceļus, pa kuriem bērnus ved uz skolu, noskaidroja aģentūra LETA.

    Augšdaugavas novada pašvaldībā ceļu tīrīšana no sniega notiek pastāvīgi. Lai gan sniega šogad ir daudz, pagasta pārvaldes un pilsētu administrācijas veiksmīgi ar to tiek galā, aģentūru LETA informēja Augšdaugavas novada tehniskais direktors Valērijs Ļaksa.

    Par ceļu tīrīšanai atvēlētā finansējuma izlietojumu varēšot spriest gada beigās, kad tiks stādīts jauns budžets. Pagaidām finanšu līdzekļi ceļu tīrīšanai ir, taču viss esot atkarīgs no turpmākās ziemas, ko pašreiz neviens nevarot prognozēt.

    Savukārt Līvānos un Līvānu novada pagastos sniega tīrīšana šogad tiek veikta kvalitatīvāk un operatīvāk nekā pērn, informēja pašvaldības pārstāve Kristīne Birzāka. Tas saistīts gan ar papildu tehnikas vienību iegādi, gan plānošanas uzlabošanu, gan veiksmīgu apakšuzņēmēju piesaisti, kuru darbu iedzīvotāji esot novērtējuši kā kvalitatīvāku un savlaicīgāku.

    Līvānu pilsētā sniega tīrīšanu veic pašvaldības kapitālsabiedrība SIA "Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība", kam iegādāta jaunas tehnikas vienības. Kopā ar pašvaldības speciālistiem regulāri tiekot analizēta darbu veikšanas kvalitāte un strādāts pie tās uzlabošanas.

    Līvānu pilsētā ir 77 ielas un 28 stāvlaukumi, kuru tīrīšanu veic sešas tehnikas vienības, Līvānu dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma darbinieki tīrīšanas darbus veic arī naktīs, ja tas ir nepieciešams.

    Pašvaldība regulāri aicina daudzdzīvokļu māju iekšpagalmu iedzīvotājus tīrīšanas laikā neatstāt automašīnas pagalmos, kā arī parūpēties, lai tur nestāvētu pamestas automašīnas, jo tas sarežģī ielu un stāvvietu tīrīšanas darbus.

    Rēzeknes novada pašvaldībai piederīgo autoceļu garums, ko pašvaldība tīra ziemas periodā, ir 1648 kilometri, un 143 kilometri ielas, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā. Pašvaldība reizēm saņemot iedzīvotāju sūdzības, ka netiek nodrošināta privātīpašniekiem piederošo ceļu tīrīšana no sniega, tomēr budžeta līdzekļus drīkst izlietot tikai pašvaldībai piederošo ceļu uzturēšanai un uzlabošanai.

    Servitūtu un privāto ceļu tīrīšanas jautājumos iedzīvotāji var vienoties ar uzņēmēju, kas saskaņā ar iepirkuma rezultātiem attiecīgajā apvienības pārvaldē nodrošina uzturēšanas darbus ziemā, vai arī ar kādu no vietējiem uzņēmējiem, kuriem pieder atbilstoša tehnika pakalpojuma sniegšanai.

    Rēzeknes novada pašvaldība atgādina, ka ceļu tīrīšana tiek veikta Rēzeknes novada pašvaldības Sociālā dienesta noteiktajām mērķa grupām, tas ir, vientuļiem senioriem, personām ar funkcionāliem traucējumiem, kam noteikta I un II grupas invaliditāte un kas mājsaimniecībā dzīvo vieni vai ar personām, kas nav darbspējas vecumā, kā arī daudzbērnu ģimenēm, kurās ir pirmsskolas vecuma bērni, sākumskolas vecuma bērni, un ģimenēm, kurās ir bērns ar invaliditāti.

    Balvu novada pašvaldība ceļu un ielu attīrīšanai no sniega atbilstoši iepirkumam izmanto gan pašvaldības, gan zemnieku un uzņēmēju tehniku, aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāve Iluta Jaunžeikare. Autoceļu ziemas uzturēšanas sezona noteikta no 2023.gada 16.oktobra līdz 2024.gada 15.aprīlim, bet atkarībā no laika apstākļiem var tikt arī pagarināta.

    Balvu novada pašvaldībā vispirms tiek tīrīti ceļi, pa kuriem notiek skolēnu pārvadājumi, tas ir, brauc skolēnu autobuss vai vecāki paši ar savu transportu ved bērnus uz skolu, kā arī pilsētu un pagastu ciema ielas. Nākamie ir ceļi, kur brauc piena mašīna, lai zemnieki var nogādāt saražoto pienu pārstrādes uzņēmumiem. Pēc tam tiek tīrīti ceļi, kur ir lielāka braukšanas intensitāte un vairāk apdzīvotu mājsaimniecību, un tad pārējie.

    Šoziem īsā laika periodā uzsnidzis liels sniega daudzums. Sniega tīrīšanas tehnikai ir liela slodze un līdz ar to tehnika lūst, nepieciešams remonts. Balvu novada pašvaldība norāda arī, ka pagastu un pilsētu pārvaldēs pieejamā traktortehnika ir novecojusi un nolietojusies. Darbu sarežģījot arī sniega noliektie koki virs ceļa, ceļa atbrīvošana no tiem rada papildu laika patēriņu un traucē sniega tīrīšanas tehnikai, reizēm nolūzušie koki vienkārši jānostumj no ceļa ar sniega tīrīšanas tehniku.

    Pašvaldība veic uzturēšanas darbus tikai tās īpašumā esošām ielām un ceļiem, kā arī pašvaldības nozīmes ielām un ceļiem, kas iekļauti uzturēšanas darbu sarakstā, jo tikai par šo ceļu uzturēšanu pašvaldība saņem mērķdotāciju uzturēšanas darbu veikšanai. Finanšu iespējas ir ierobežotas, plānojot ceļu un ielu tīrīšanu arī tas tiek ņemts vērā. Taču jau tagad ir redzams, ka plānotā uzturēšanas nauda varētu tikt pārtērēta, tātad pašvaldība nevarēs veikt visus nepieciešamos ceļu uzturēšanas darbus vasaras periodā.

    Kā informē Balvu novada Pašvaldības policija, sodi nav piemēroti, jo cilvēki ir atsaucīgi uz aizrādījumiem. Konkrēti, 32 automašīnu īpašniekiem mutiski atgādināts par saistošo noteikumu prasību notīrīt sniegu ap stāvēšanai ilgāk par 48 stundām novietotu transportlīdzekli, pēc kā sniegs uzreiz tika un tiek tīrīts. Vienam ēkas īpašniekam nosūtīts rakstisks brīdinājums par nepieciešamību nekavējoties notīrīt lāstekas no jumta, piebilst Jaunžeikare.

    • Publicēta: 11.12.2023 16:11
    • Guna Vilnīte, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 1. Oktobris 22:15

    6 °C
    • Vējš: 2.06 m/s
    • Vēja virziens: ZZA
    • Atmosfēras spiediens: 1017 hPa
    • Relatīvais mitrums: 94%
    • Smidzina

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā