Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Jurēvics piesardzīgs par iespējām koalīcijai "novadu jautājumā" panākt kopīgu redzējumu
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Jurēvics piesardzīgs par iespējām koalīcijai "novadu jautājumā" panākt kopīgu redzējumu

    Rīga, 4.jūn., LETA. "Jaunās vienotības" (JV) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics pauž piesardzīgu nostāju par iespējām valdības koalīcijā panākt kopīgu redzējumu attiecībā uz iesniegtajiem priekšlikumiem administratīvi teritoriālā reformas (ATR) pārskatīšanai.

    Vaicāts, vai būs iespējams panākt vienošanos koalīcijā, ņemot vērā atšķirīgo nostāju starp JV un ZZS, JV frakcijas vadītājs pauda, ka pašlaik par to ir pāragri spriest, bet politiķis ir pārliecināts, ka valdības partijām būšot "kopīga izpratne par galvenajām vadlīnijām".

    Jurēvics norādīja, ka diskusijas koalīcijā notiek cieņpilni ar "izprotošu skatu" par katras puses viedokli. Koalīcijas partneri iepriekš koleģiāli bija informējuši, kādus priekšlikumus to deputāti iesniegs, atzīmēja JV frakcijas vadītājs.

    JV politiķis pauda, ka Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā turpinās rūpīgs darbs pie grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā iesniegtajiem priekšlikumiem, katram paužot savus "par" un "pret" argumentus.

    Politiķis atkārtoti norādīja, ka JV neatbalsta novadu sašķelšanu un pašvaldību skaita palielināšanu, ņemot vērā, ka esošās pašvaldības nav nostrādājušas pat vienu termiņu un ka nav pagājis pietiekams laiks - vismaz divi termiņi - to darbības izvērtēšanai.

    Kā ziņots, izmantojot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma atvēršanu grozījumiem, Saeimas deputāti un frakcijas rosina plaši pārskatīt neseno administratīvi teritoriālo reformu un sadalīt vairākus novadus, atjaunot Babītes, Carnikavas, Ikšķiles, Ilūkstes, Kandavas un Ozolnieku novadus. Vairākus no šiem priekšlikumiem iesnieguši ZZS un opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" deputāti.

    Sākotnēji Saeimā skatāmie likuma grozījumi paredzēja tikai vienu izmaiņu - sen plānoto Varakļānu un Madonas novadu savienošanu, taču gan valdošās koalīcijas, gan opozīcijas atsevišķi politiskie spēki ir izrādījuši vēlmi veikt daudz plašāku pēdējās administratīvi teritoriālās reformas pārskatīšanu, piemēram, atsakoties no lielo pilsētu savienošanas ar tuvējiem novadiem un sadalot virkni pavisam nesen izveidoto novadu.

    Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajā valdības atbildes vēstules parlamentam projektā

    norādīts, ka iesniegtie priekšlikumi neesot pienācīgi sagatavoti un pamatoti.

    Ņemot vērā to, ka iedzīvotāju skaits pēdējos desmit gados joprojām samazinās un arī turpmākās prognozes norāda uz negatīvu tendenci, sagatavotie priekšlikumi nesasniedz reformas mērķus - nedz veidot iedzīvotāju skaita, nedz budžeta ieņēmumu, ne citādā ziņā līdzvērtīgākas un arī ilgtspējīgākas pašvaldības, tādējādi mazinot priekšnoteikumus salīdzināma apmēra pakalpojumu nodrošināšanai iedzīvotājiem visā valsts teritorijā, norāda VARAM.

    • Publicēta: 04.06.2024 16:36
    • Ainārs Leijējs, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 1. Oktobris 16:39

    10 °C
    • Vējš: 3.6 m/s
    • Vēja virziens: ZA
    • Atmosfēras spiediens: 1020 hPa
    • Relatīvais mitrums: 68%
    • Smidzina

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā