Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Ludzas pilskalna teritorija pēc labiekārtošanas atvērta apmeklētājiem
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Reģioni - Ziņas

    Ludzas pilskalna teritorija pēc labiekārtošanas atvērta apmeklētājiem

    Rīga, 17.okt., LETA. Noslēgušies Ludzas pilskalna teritorijas labiekārtošanas 1.kārtas būvdarbi, un pilskalns ir atvērts apmeklētājiem, aģentūra LETA uzzināja novada pašvaldībā.

    Ludzas pilskalna teritorijas labiekārtošana ir projekta "Rīteiropas vērtības" daļa. Projekta īstenošana tika uzsākta 2018.gadā, kad tika veikti arheoloģiskās un ģeotehniskās izpētes darbi un izstrādāts tehniskais projekts pilskalna labiekārtošanai.

    Vēlāk tas tika sadalīts četrās kārtās. 2019.gada nogalē noslēdzās Ludzas pilsdrupu konservācijas 2. un 3.kārtas darbi. 2021.gada nogalē tika sākti Ludzas pilskalna teritorijas labiekārtošanas 1.kārtas būvdarbi.

    Šo labiekārtošanas darbu gaitā izbūvēts gājēju tilts, skatu platforma pa atsegtā bruģa perimetru, daļējs apgaismojums; izveidota apmeklētāju uzskaitīšanas sistēma un informatīvie stendi, kā arī uzstādītas un atkritumu urnas.

    Saskaņā ar Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes izdoto darbu atļauju būvdarbu procesā bija nepieciešams veikt izmaiņas būvprojektā. Rezultātā pils mūri ir izgaismoti ar prožektoriem, kas izvietoti uz zemes, nevis uz stabiem, tādējādi saglabājot pils mūru vēsturisko ainavu.

    Veicot skrūvpāļu montāžas darbus skatu platformas izbūvei, tika konstatēts, ka vietām skrūvpāļus projektā norādītajā dziļumā nav iespējams ieskrūvēt. Tāpēc bija nepieciešamas būvprojekta izmaiņas arī atsegtā pagalma skatu platformas izbūves risinājumā, atkāpjoties no atsegtiem vēsturiskiem mūriem ap bruģi. Līdz ar to būvdarbu procesā bija nepieciešami vairāki tehnoloģiskie pārtraukumi un projekta īstenošanas termiņa pagarinājums.

    Pēc būvdarbu pabeigšanas tika noregulēti prožektori, lai optimāli izgaismotu pils mūrus un skatu platformu.

    Ludzas pilsdrupu atsegto mūru konservācijas un pilskalna teritorijas labiekārtošanas darbi tika īstenoti Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) specifiskā atbalsta mērķa projektā "Rīteiropas vērtības". Ludzas novada pašvaldības sadarbības partneri projektā ir Augšdaugavas novada pašvaldība, Krāslavas novada pašvaldība un Preiļu novada pašvaldība, projekta vadošais partneris - Daugavpils pilsētas pašvaldība.

    Būvdarbus objektā veica SIA "Warss+", būvuzraudzību nodrošināja SIA "Jurēvičs un partneri", autoruzraudzību - tehniskā projekta izstrādātājs SIA "DJA".

    Sākotnējā būvdarbu līguma summa 421 933 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) vairākkārt grozīta. Pēdējie līguma grozījumi paredz līgumcenu 435 725 eiro bez PVN.

    "Firmas.lv" dati liecina, ka būvnieka "Warss+" apgrozījums pērn ir bijis 3,24 miljoni eiro, bet peļņa - 0,3 miljoni eiro. Cēsu novadā reģistrētā uzņēmuma īpašnieki ir Ivars Markovskis un Matīss Markovskis.

    Ludzas novada pašvaldība meklē finansējumu pilskalna labiekārtošanas 2., 3. un 4.kārtām.

    2.kārtā paredzēta skatu torņa un videonovērošanas izbūve, 3.kārtā pilskalna ziemeļu daļā esošo kāpņu pārbūve; ziemeļu daļas skatu platformu izbūve; dienvidrietumu daļā esošo kāpņu rekonstrukcija; dienvidaustrumu daļā esošo kāpņu demontāža; daļēja apgaismojuma izbūve; daļēja elektronisko sakaru tīklu izbūve un informatīvo stendu izveide.

    4.kārtā plānota laipas un skatu platformas ar soliņiem izbūve; daļēja elektronisko sakaru tīklu izbūve; daļēja apgaismojuma izbūve; grants celiņa izveide; informatīvo stendu un atkritumu urnu uzstādīšana.

    Ludzas pilsdrupas atrodas Lielā Ludzas ezera krastā un ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, liecina publiski pieejamā informācija.

    • Publicēta: 17.10.2023 14:08
    • Guna Vilnīte, LETA
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Laika ziņas

    Rīga, Latvija - 2. Oktobris 05:40

    7 °C
    • Vējš: 1.03 m/s
    • Vēja virziens: Z
    • Atmosfēras spiediens: 1013 hPa
    • Relatīvais mitrums: 98%
    • Mākoņains

    vairāk

    Piesakies ziņām e-pastā